I made this widget at MyFlashFetish.com.

Rabu, 7 Mac 2012

Lawatan Ke [Pusat Keusahawanan Sinaut


PUSAT PEMBANGUNAN KEUSAHAWANAN KAMPONG SINAUT

Sesi Taklimat akan dimulakan

sesi taklimat dimulakan

Sesi taklimat
mahasiswi khusyuk membaca brochure yang dlberi

mahasiswa mendengar takllmat



Sesi soal jawab

bergambar sambil mendengar

sesi cenderamata dari pengerusi

Sesi Lawatan ke salah seorang inkubator

Sesi pembuatan kek lapis

Mahasiwi mencuba kek tersebut


Mahasiswa/i menikmati jamuan

Mahasiswa/i menikmati jamuan yang dihidangkan


Program lawatan sambil belajar ke Pusat Pembangunan Keusahawanan, Kementerian Perindustrian dan Sumber-Sumber Utama  yang terletak di Kampung Sinaut di Daerah Tutong pada 31 march 2012 merupakan salah satu daripada aktiviti yang telah dirancang untuk dilaksanakan sekaligus menyahut cabaran sebagai aktiviti kajian lapangan bagi mahasiswa dan mahasiswi Universiti Brunei Darussalam yang mengikuti kursus PB3403 iaitu Industri Tradisi Brunei. 
Pusat Pembangunan Keusahawan ini merupakan salah satu agensi yang terdapat di bawah Kementerian Perindustrian dan Sumber-sumber Utama yang terlibat sama dalam memberikan kemudahan bagi penubuhan dan pembangunan pengusaha kecil dan sederhana (PKS) di brunei. Lawatan ke Sinaut ini merupakan salah satu lawatan wajib bagi modul ini. Oleh itu, seramai 27 orang penuntut telah menyertai lawatan sambil belajar tersebut yang di ketuai oleh Pengerusi modul ini iaiu Dayang Nurrusa’edah binti Hj Abu Bakar. Lawatan ini menfokuskan kepada peluang-peluang dan inisiatif yang di sediakan oleh Pusat Pembangunan Keusahawanan di dalam membantu meningkatkan jumlah pengusaha kecil dan sederhana di Brunei.

OBEJEKTIF/ TUJUAN

1)      Mencapai matlamat modul ini yang bertujuan untuk memberikan kefahaman tentang industri di Negara Brunei Darussalam dalam konteks sosioekonomi.

2)      Ingin mengetahui fungsi dan peranan Pusat Pembangunan Keusahawanan di dalam menyumbangkan kepada sektor perindustrian dan perusahaan di Brunei.

3)      Meningkatkan pengetahuan mengenai cara-cara membangunkan perusahaan sendiri dengan bantuan dan tunjuk ajar daripada Pusat Pembangunan Keusahawanan.

Kedatangan kami telah di sambut dan di alu-alukan oleh dua orang pegawai yang bertugas dan seterusnya kami telah di bawa terus ke bilik kuliah yang terdapat di pusat tersebut. Lawatan sambil belajar ini telah di mulakan dengan sesi memperkenalkan diri oleh pegawai yang mengendalikan taklimat iaitu Awang Zaidi bin Mat Yassin. Beliau merupakan salah seorang tenaga pengajar di pusat tersebut dan sudah lama berkhidmat di pusat tersebut.  

Taklimat di mulakan dengan bacaan surah Al-Fatihah yang di ketuai oleh Awang Zaidi. Lawatan sambil belajar kami ini di mulakan dengan definisi Perusahaan Kecil dan Sederhana di Brunei, peranan dan masalah yang di hadapi oleh pengusaha di Brunei. Menurut Awang Zaidi Perusahaan Kecil dan Sederhana atau SME merujuk kepada perusahaan yang mempunyai kurang daripada 100 orang tenaga buruh di Brunei. Terdapat empat jenis perusahaan iaitu:
Jenis Perusahaan
Jumlah pekerja
%
Mikro
1 – 5
50
Kecil
6 – 50
46
Sederhana
51 – 100
2.5
Besar
101 dan ke atas
1.5










Di antara kepentingan SME di Brunei ialah:
a)      Menyediakan peluang-peluang pekerjaan kepada anak tempatan serta membantu mengurangkan kadar pengangguran di Brunei
b)      Menambahkan lagi sumber pendapatan persendirian di samping membantu meningkatkan dan memantapkan lagi ekonomi negara melalui pengurusan yang ‘flexible’ dan penggunaan sumber-sumber asli dan alami yang terdapat di Brunei.
c)      Memanfaatkan sumber kewangan yang dimiliki.

Di antara cabaran/ permasalahan yang di hadapi oleh pengusaha kecil dan sederhana di Brunei ialah:
a)      Pemasaran
b)      Kewangan
c)      Polisi Kerajaan
d)     Tapak dan bangunan
e)      Pembangunan sumber manusia
f)       Bahan mentah dan peralatan

VISI PUSAT PEMBANGUNAN KEUSAHAWANAN
Sebagai Pusat Nadi bagi mendokong pertumbuhan dan memangkin perkembangan industri kecil dan sederhana di Brunei.

MISI PUSAT PEMBANGUNAN KEUSAHAWANAN
Menyediakan kemudahan dan keakaran untuk menggalakkan pertumbuhan dan kemajuan industri kecil dan sederhana di Negara Brunei Darussalam

PERANAN PUSAT PEMBANGUNAN KEUSAHAWANAN
a)      Menyediakan kemudahan dan program-program latihan keusahawanan jangka pendek, konsultasi dan penempatan.
b)      Urusetia bagi skim kemudahan perusahaan memantau dan menyelaras perkembangan dan kemajuan skim.
c)      Meningkatkan rangkaian kerjasama dengan institusi tempatan dan luar negri.
d)     Menyediakan kemudahan bagi program inkubator perniagaan.
e)      Mengumpul dan menyelaras perusahaan dan perniagaan daripada agensi yang berkaitan bagi keperluan keusahawanan.
Terdapat empat jenis bantuan yang di berikan oleh Pusat Pembangunan Keusahawan dan jumlah bantuan ini meningkat mengikut perkembangan sesuatu jenis perniagaan:
a)      Peringkat permulaan perniagaan
b)      Peringkat peningkatan perniagaan
c)      Peringkat pertumbuhan perniagaan
d)     Peringkat kematangan perniagaan
Pusat Pembangunan Keusahawana mempunyai empat program teras iaitu:
1)      Pembangunan kapasiti sumber manusia ( latihan keusahawanan).
2)      Skim kemudahan kewangan.
3)      Inkubator perniagaan.
4)      Perkhidmatan dokongan PKS.

Di antara rangkaian kerjasama dalam negri ialah:
a)      Jabatan Perdana Menteri ( Pusat al-islah, biro kawalan dan narotik)
b)      Jabtan-jabatan dan bahagian-bahagian di bawah KPSU dan agensi-agensi kerajaan yang berkaitan.
c)      Kementerian Kebudayaan Belia dan Sukan melalui Pusat Pembangunan Belia.
d)     Institusi –institusi Pengajian Tinggi.
e)      Perbankan tempatan (BIBD dan Baiduri bank).
f)       Dewan-dewan perniagaan.
g)      Lembaga-lembaga kemajuan ekonomi.
h)      Business Development Services provider (BDS)



Penglibatan dan kerjasama rangkaian antarabangsa:
a)      ASEAN SME WG
b)      APEC WG
c)      BIMP-EAGA
d)     SME Corporation Malaysia
e)      Vector scoreboard
f)       AMEICC HRD WG

SENARAI-SENARAI PELUANG PERNIAGAAN BAGI INDUSTRI YANG DI UTAMAKAN DIBAWAH KEMENTERIAN PERINDUSTRIAN DAN SUMBER-SUMBER UTAM IALAH:
Pengeluaran Utama
v  Pertanian
Ø  Ladang ayam itik.
Ø  Penanaman sayur, ubi dan tanaman berumbi.
Ø  Penanaman buah-buahan.
Ø  Ladang Ternakan.
Ø  Florikultur / Pokok Hiasan yang lain.
Ø  Pengeluaran bahan-bahan tanaman.
Ø  Penanaman padi dan bijian yang lain.
Ø  Penanaman herba dan rempah.
Ø  Penanaman tanaman fader atau bahan makanan  binatang.
Ø  Penanaman tumbuhan perubatan.
v  Perikanan
Ø  Akuakultur.
Ø  Peneluran, pembiakan atau kultur ikan akuarium.
v  Perhutanan
Ø  Penanaman pokok.
Ø  Keluaran bukan balak.
Ø  Penghutanan semula.
Pengeluaran dan pemprosesan bersepadu
v  Petanian
Ø  Penanaman dan pemprosesan Tanaman Fader bagi bahan makanan binatang.
Ø  Ladang ayam itik dan pemprosesan produk ayam itik.
Ø  Penanaman dan pemprosesan sayur, ubi dan tanaman berumbi.
Ø  Penanaman dan pemprosesan tumbuhan hiasan (pengawetan bunga keratin dan daun yang lain).
Ø  Penanaman dan pemprosesan buah-buahan.
Ø  Ladang dan pemprosesan ternakan.
Ø  Penanaman dan pemprosesan herba dan bijian lain.
Ø  Penanaman dan pemprosesan herba dan rempah.
Ø  Penanaman dan pemprosesan tumbuhan perubatan.
Ø  Penanaman dan pemprosesan kopi.
v  Perikanan
Ø  Ikan nilai rendah menjadi produk nilai tambah yang tinggi.
Ø  Produk perikanan mudah.
Ø  Makanan akuakultur.
v  Perhutanan
Ø  Pemprosesan dan perawatan produk kayu.
Ø  Pemprosesan produk bukan kayu-rotan, damar, gam dan lain-lain.
Ø  Perabot dan hiasan.
Ø  Kompleks kay bersepadu.
Pembuatan produk kimia
v  Bahan warna, cat, varnish dan bahan yang berkaitan.
v  Bahan kimia dan produk kimia yang lain.
v  Baja.
v  Produk perubatan dan farmaseutikal.
v  Minyak pati, minyak harum dan baha perisa.
v  Sabun, sebatian pembersih dan pengilap.
v  Kimia tak organik oksida dan garam halogen.
Limbungan kapal
v  Pemeliharaan dan pembaikkan dan barang perkilangan lain;
Ø  Kereta sorong anak damit, mainan, permainan dan barang sukan.
Ø  Barang kemas dan perhiasan emas / perak.
Ø  Barang-barang kembara, beg tangan dan barang-barang yang serupa.
Pembuatan produk silika
v  Memproses dan membuat produk silica - pembuatan produk tanah liat
Ø  Produk seramik.
Ø  Tembikar.
Pembuatan produk logam
1.      Pemprosesan dan pembuatan produk logam.
2.      Kontena logam untuk penyimpanan dan pengangkutan.
3.      Produk dawai (tidak termasuk elektrik).
4.      Paku, skru, nat, bol rivet dan bahagian besi / keluli / tembaga yang serupa.
5.      Alat yang digunakan di tangan atau mesin.
6.      Lengkapan dan pepasangan kebersihan, kerja paip, pemanasan dan lampu.

Pembuatan produk makanan, tenusu dan mnuman
1.      Kisaran dan tepung gandum atau mesin.
2.      Sediaan ayam itik daging – bertin / paket dan lain-lain.
3.      Sosej dan produk ayam / itik / daging tersedia yang lain.
4.      Tenusu dan minuman.
5.      Konfeksioner gula dan kesedian makanan lain.
6.      Sediaaan coklat dan makanan lain.
7.      Buah kering.
8.      Snek-udang, ikan atau sotong.
9.      Sediaan ikan - bebola ikan / kek ikan bertin / paket dan lain-lain.
10.  Sediaan ikan lain - kering,salai atau awet.
11.  Ikan beku dan beku segar (disiang-penuh).

Pembuatan produk kulit
1.      Kasut, selipar.
2.      Produk kulit lain.

Pembuatan jentera / kelengkapan / radas elektrik dan elektronik
1.      Jentera kuasa elektrik dan gear suis.
2.      Radas elektrik bagi tujuan perubatan dan radasradiologi.
3.      Radas telekomunikasi.
4.      Kelengkapan elektrik rumah.
5.      Kelengkapan untuk pengagihan elektrik.

Indutri percetakan
1.      Bahan pencetak.
2.      Tanda dan periklanan.

Pembuatan produk bukan logam
1.      Kapur, simen dan bahan bangunan siap
2.      Bahan binaan tahan panas
3.      Pembuatan galian

Pembuatan produk pakaian
1.      Produk pakaian

Pembuatan produk kilang tekstil
1)      Gentian sintetik dan jana semula ( tiruan).
2)      Tutupan lantai, tapestry dan lain-lain.
3)      Bahan getah.
4)      Bahan plastik, selulosa jana semula dan resin tiruan.

Seterusnya, setelah sesi soal jawab dijalan kan, pembentang Awang Zaidi menyarankan kepada mahasiswa dan mahasisiwi yang hadir agar menceburkan diri di dalam bidang keusahawanan sejurus penuntut menamatkan pengajian nanti. Ini kerana menurut Awang Zaidi kebanyakan mereka yang mengikuti program di pusat ini merupakan mereka yang telah tamat dari perkhidmatan.

 Pihak pusat pembangunan keusahawanan ini juga berharap agar generasi muda juga berminat mengikut progam yang di sediakan ini nanti dan sekaligus menjadi usahawan yang berjaya. Menurut beliau lagi, kita sebagai rakyat dan penduduk tetap Negara Brunei Darussalam seharusnya bijak mengambil peluang yang ada serta bantuan yang diberikan oleh kerajaan untuk memantapkan lagi perusahaan kecil dan sederhana di Brunei.

Ucapan penghargaan dan terima kasih dalam lawatan kali ini telah dilaksanakan oleh mahasiswi kursus Industri Tradisi Brunei iaitu, Dayang Qadarizah Binti Sulaiman. Kemudia, cenderahati sebagai tanda penghargaan di berikan olh penegrusi kursus Industri Tradisi Brunei, Dayang Nurussae’dah Binti Haji Abu Bakar kepada pegawai Pusat Pembangunan Keusahawanan, Awang Zaidi.


AKTIVITI KE II – KUNJUNGAN KE BILIK INKUBATOR SALAH SEORANG PENGUSAHA.

Pelajar seterusnya di bawa melawat ke salah sebuah inkubator yang terdapat disana.  Myclos Fren Bakery & Cooking Studio merupakan salah sebuah incubator yang sudah bertapak di Pusat pembangunan Keusahawanan sejak tahun 2009. Perusahaan ini dimiliki oleh Dayang Sufina Mohamad.

Dayang Sufina telah membuat langkah yang mencabar iaitu dengan membuka bisnes persendirian. Produk beliau bukan sahaja tertumpu kepada menjual kek, tetapi beliau juga mengadakan program atau kursus pembuatan kek dan masakan. Tambahan lagi, beliau juga mengeluarkan produk bahan kering seperti rempah ratus, kacang bergoreng, pusu dan sotong bergoreng dan lain-lain lagi. Beliau juga telah mengeluarkan buku resepi masakan dan pembuatan kek untuk penggunaan pembeli.
AKTIVITI DI BILIK INKUBATOR
·         Demonstrasi pembuatan kek oleh Dayang Sufina.
o   Demonstasi pembuatan kek tidak dapat di lihat hingga selesai kerana kesuntukan masa.
·         Para mahasiswa dan mahasiswi dijemput untuk mencuba produk beliau. Diantaranya: kek dayang senandung, kacang jagus butter sweet, kacang pusu goreng, sotong kering goreng, dan beberapa lagi.

Setelah selesai demonstrasi, ucapan terima kasih telah dilaksanakan oleh Awang Ayadi Bin Abdul Lattif, mahasiswa kursus Industri Tradisi Brunei. Para mahasiswa dan mahasiswi kemudiannya dijemput untuk menikmati hidangan yang telah disediakan oleh Pusat Pembangunan Keusahawanan dan lawatan berakhir dengan bergambar beramai-ramai bersama dengan beberapa kakitangan Pusat tersebut.





Dibuat oleh :
Siti Rosmalina binti  Haji Rosmali
Fairuz Madinah binti Haji Alyas

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.